Svend Brodersens foredrag om rejsen fra bondedreng i Agtrupskov til slotsherre på Gram og Nybøl Godser.

Den 22.10. holdt Sdr Bjert Lokalhistoriske Forening sæsonens 2. foredragsaften.

Svend Brodersen fortalte om et liv, som har været præget af nysgerrighed og viljen til at springe ud i nye udfordringer. Et gen, som kan spores helt tilbage til en tipoldefar, der kom til Stenderup halvøen fra Møgeltønder.

Svend fortalte om oldefaren, der købte Skovly i Agtrupskov, som skulle blive familiens slægtsgård, om at vokse op med et dejligt nabofællesskab og at følge- og deltage i dette fællesskab gennem flere generationer.

Støtten fra forældrene – også i de mere vovede projekter som ung – var med til at anspore og præge Svends livssyn som voksen. ”Vi kan da altid prøve-” blev et motto og er stadig det, der får nysgerrigheden til at blive til nye gerninger.

Svend fortalte om beslutningen om at forlade kommunalpolitik, da fornemmelsen ikke længere ”var rigtig”. At dette faldt sammen med tidspunktet, hvor Gram Slot blev sat til salg, var blot et tegn på de tilfældigheder, der ofte præger store beslutninger.

Det var væsentligt at finde en livsform, hvor det at skabe noget meningsfuldt kunne gå i fodslag med et godt familieliv. Dette blev udslagsgivende for Sanne og Svend Brodersens beslutning om at erhverve Gram Slot sammen med vennen Nils Nygaard.

Opgaverne var mange – og store, da det gamle slot og de mange tilhørende bygninger skulle renoveres. Landbruget skulle gøres lønsomt og bæredygtigt med økologisk drift. En besætning af malkekøer skulle skabes, og i takt med renoveringerne skulle de mange bygninger udnyttes til de aktiviteter, der for Sanne og Svend var væsentlige: Viden om vores fødevarer, jord-til-bord, musik og fest, et åbent miljø, der byder velkommen.

Efter få år blev en samarbejdsaftale med Rema 1000 gruppen anledning til, at efterspørgslen voksede kraftigt samtidigt med, at konceptet om bæredygtighed i fødevareproduktion blev yderligere udbredt.

Gram Slot har i dag ca 1500 malkekøer og dyrker 3500 HA jord, alt sammen bæredygtigt og økologisk. Eksperimenterne mod mindre udledning af CO2 og mere biodiversitet fortsætter i form af nye jordbearbejdningsmuligheder og skovlandbrug m.v.

Det blev en god-, lærerig og spændende aften.

Johs BC