PROGRAM 2019 – 2020

 

Da honorarudgifter til foredragsholdere bliver større end forventet, ser vi os nødsaget til at hæve prisen for kaffe/kage incl. entre fra 20,- kr. til 40,- kr. pr person ved alle arrangementer.

 

Onsdag den 2. oktober 2019 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

Kolding Sydbaner - De otte sognes jernbane

En rejse med Kolding Sydbaner med fortælling om banen, toget, folkene omkring banen - og det man ser ud fra kupévinduet.

Svend Erik Brodersen, som har skrevet bogen om Kolding Sydbaner, holder et foredrag om Kolding Sydbaner.

Brandsøs historie

Onsdag den 6. november 2019 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

Pia Viscor fortæller Brandsøs spændende historie fra istiden til år 1900. Hendes forfædre boede på øen fra 1733 til 1892. Vi vil bl.a. høre om svenskekrigen og karantænestationen under pesten. Alt sammen beskrevet i Pia Viscors bog, som kan købes på mødet.

 

Lokalarkivets dag

Lørdag den 9. november kl. 13.30 – 16.00 i lokalarkivet

Åbent hus med fernisering på ny udstilling om husmandssteder i Bjært Sogn. Samtidig er der præsentation og salg af Bjert Kalenderen for 2020. Den nye kalender er med billeder af husmandssteder i sognet.

I får også mulighed for at se vore nye og større lokaler, mens vi serverer kaffe og the.

 

Julemarked i Den gamle brugs

Weekend i slutningen af november

Der er tradition for julemarked i Den gamle Brugs med mange forskellige boder. Lokalhistorisk Forening har også en stand, hvor vi gerne tager en snak med interesserede – både nye og gamle medlemmer. Vi har et udvalg af årsskrifter, kalendere og bøger, som vi præsenterer og sælger.

 

”Og byen voksede” 

Onsdag den 22. januar 2020 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

Byens tidligere borgmester gennem 24 år, Per Bødker Andersen, er en glimrende fortæller, og ved dette arrangement i skolens aula vil han fortælle om byens udvikling siden 1970 - altså over en periode på tæt ved 50 år.

Beretningen går fra kommunalreformen i 1970 og frem til i dag og beskriver en tid, hvor hovedvej 1 og 10 gik gennem Kolding by - en periode hvor restaurering af Koldinghus kun var et ønske, hvor Trapholt, Kolding Storcenter, Scanticon og Hotel Kolding Fjord var ønsketænkning. Mød op til dette arrangement og tag med på en spændende tidsrejse med utrolig store forandringer af Kolding, som for mange allerede er gået i glemmebogen.

 

 

Historien om Bjerts "vugge" på Gl. Bjert

og Generalforsamling

Onsdag den 26. februar 2020 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

I foråret 2019 undersøgte Museum Sønderjylland en matrikel på Gl. Bjert. Resultaterne af gravningen viser, at landsbyen Sdr. Bjert er opstået i vikingetiden og har ligget på samme sted de seneste 1200 år.

Denne spændende historie vil museumsinspektør Anders Hartvig fra Museum Sønderjylland fortælle om. Anders Hartvig forestod udgravningen på Gl. Bjert.

 

Efter foredraget er der generalforsamling.

 

Rejsen til Amerika

Onsdag den 18. marts 2020 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

Ole Sønnichsen fortæller om de danske udvandrere, der fra midten af 1800-tallet og til begyndelsen af 1900-tallet valgte at forlade Danmark for at søge lykken på den anden side af oceanet. Det drejede sig om ca. 300.000 mennesker - altså 10% af den danske befolkning. Der var rigtig mange fra vores område, der drog af sted.  Hør den overordnede historie om disse mennesker, der hovedsagelig pga. fattigdom, valgte at forlade deres hjemstavn.

 

 

Juni 2019

Lokalhistorisk Forening

 Bjert Kalender 2020

Kalenderen kan købes ved henvendelse i lokalarkivet på Vesterløkke 10, i Rema 1000 og på Shell-tanken, fra tirsdag den 26 november 2019. Den er med billeder fra husmandssteder Bjært Sogn, Agtrupvig og Bjert/Binderup Strand. Prisen er 50 kr.

 

Bliv medlem og modtag indbydelser til arrangementer og foreningens årsskrift

OBS!
Husk at give foreningen besked når du får ny mailadresse. Hvis du fortsat ønsker at modtage nyhedsmail fra foreningen.

Lokalarkivet er åbent

torsdage kl. 15-17