Program

 

 

Fiskere ved Bjert Strand

Torsdag den 4. oktober 2018 kl. 19.30 på Sdr. Bjert Centralskole

Det er et ekstra arrangement, vi har valgt at lægge ind i programmet, da det indeholder flere af de samme historier, som Olaf Jensen fortalte om sidste år. Mange har spurgt, om vi ikke kunne gentage dette møde, da de af forskellige årsager ikke kunne være med sidste gang. Så vi sætter emnet på programmet igen. Olaf Jensen vil fortælle nogle af de samme historier, men der vil også være nye.

Desuden vil Evin Eggert denne aften vise og kommentere sin film om bundgarnsfiskeri ved Skærbæk og Kolding fjord.

                            

Lokalarkivets dag

Lørdag den 10. november 2018 kl. 13.30 – 16.00 I lokalarkivet

Åbent hus med ny udstilling med billeder og tekster fra strandkanten i Bjert Sogn. Samtidig er der præsentation og salg af Bjert Kalenderen for 2019. Den nye kalender er med billeder af fiskeri i Bjert Sogn.

 

Lars Therkelsen fortæller om nye sin bog ”Gamle Knudsen og hans datter”

Onsdag den 21. november 2018 kl. 19.30 på Sdr. Bjert Centralskole

I januar 2014 havde vi i Lokalhistorisk forening besøg af Lars Therkelsen, der fortalte om sin oldefar Peter Madsen Aarup, og dennes spændende liv, fra opvæksten i Agtrupvig, Agtrupskov og Sdr. Stenderup, til han på sine gamle dage døde på Karen Blixens farm i Kenya. Efterfølgende har Lars Therkelsen fulgt i oldefaderens fodspor, og det store arbejde med at lave research er nu blevet til en bog, som beskriver et spændende liv i Afrika med storvildt ekspeditioner, udvikling af fiskenet til fiskeri på Victoria søen, skibsforlis og tilfangetagelse under 1. verdenskrig, indtil han Peter Aarup nedslidt, udbrændt og næsten blind, møder Karen Blixen i Nairobi.

 

Julemarked

I Den gamle Brugs – dato er ikke fastlagt, da programmet udarbejdes

Der er efterhånden tradition for, at der afholdes julemarked i Den gamle Brugs. Her er der stor aktivitet med mange og forskellige boder. Lokalhistorisk Forening har også en stand, hvor vi gerne tager en snak med interesserede - både nye og gamle medlemmer. Vi har et udvalg af årsskrifter, kalendere og bøger, som vi præsenterer og sælger.

 

Hollænders Teglværk, en familievirksomhed gennem fire generationer

Torsdag den 24. januar 2019 kl. 19.30 på Sdr. Bjert Centralskole

Jan Hollænder fortæller om familiens teglværk gennem 100 år. Grundlagt af Ludvig August Hollænder i 1874.

I 1889 udvider Hollænder teglværket på det sted i Domhusgade, hvor LIVA-supermarked ligger i dag. I 1974 flyttede Hollænders Teglværk fra Domhusgade til Skartved. Samme år begyndte nedrivningen af de gamle bygninger i Domhusgade. Desværre måtte virksomheden lukke i 1980. 

Teglværket har produceret mange mursten til huse i Kolding og omegn bl.a. Sdr. Bjært.

 

 

 

Med oplevelser og anekdoter fra det gamle Agtrupvig vil Hans Peter Jørgensen fortælle om de gamle fiskere ved Kolding fjord.

Onsdag den 20. februar 2019 kl. 19.30 på Sdr. Bjert Centralskole

”De gode og de onde, - ja og så var der dem fra Agtrupskov”. Sådan var som bekendt Pastor Moes valgsprog og der er nok lidt om snakken, for folkene fra Agtrupskov og Agtrupvig har altid haft deres egen mening. Sådan var det, da de imod det bedre borgerskabs vilje fik bygget en skole i Agtrupskov og op gennem tiden har man ved sognerådsvalg haft sin egen ”Agtrupskov liste”. Ser man på fiskerne i Agtrupvig, så følte de i starten af 1900 tallet nok en stærkere tilknytning til kollegaerne i Skærbæk, Drejens og Strandhuse, end til de store bønder i Sdr. Bjert og Binderup. Vejene var ofte ufremkommelige, men med fjorden lige udenfor døren, var det nemmere at sætte sejl på båden og tage turen til Kolding, end det var at gå eller køre med hestevogn til Bjert.

Efterfølgende er der generalforsamling ifl. Vedtægterne.

 

I Hans August Andersens fodspor

Onsdag den 11. april 2019 kl.19.30 på Sdr. Bjert Centralskole

Karen Helene Andersen vil fortælle om sin far – kunstneren Hans August Andersen. Hun vil tegne et portræt af faderen, familiemennesket og kunstneren.

Desuden vil en medarbejder fra kulturforvaltningen i Kolding fortælle om kunstneren Hans August Andersen og præsentere en række af hans kunstværker.

 

 

Juni 2018

 Bjert Kalender 2019

Kalenderen kan købes ved henvendelse i lokalarkivet på Vesterløkke 10, i Rema 1000 og på Shell-tanken, fra mandag den 12. november 2018. Den er med billeder fra strandene i Sønder Bjært Sogn, Agtrupvig og Bjert/Binderup Strand. Prisen er 50 kr.

Bliv medlem og modtag indbydelser til arrangementer og foreningens årsskrift

OBS!
Husk at give foreningen besked når du får ny mailadresse. Hvis du fortsat ønsker at modtage nyhedsmail fra foreningen.

Lokalarkivet er åbent

torsdage kl. 16-18