Torvehandel og små gartnerier i Bjert.

Den 26. oktober 2022 holdt Oluf Jensen endnu et foredrag. Ca. 65-70 forventningsfulde tilhørere mødte op for at høre Olaf fortælle om Torvehandel og små gartnerier i Bjert. De store forventninger blev rigeligt indfriet.  Med humor, engagement og mange historier fastholdt Olaf alle tilhørere i ca. 2,5 timer – godt gået.

 

olaf2.jpg

 

Olaf har brugt utallige timer på at skaffe præcise oplysninger og billeder af personer, bygninger mm.

Navne som Trane, Lund, Fuglsang og Sørensen gik igen. De dyrkede især grøntsager, frugter og bær. De fleste af produkterne blev solgt på torvemarkeder i Kolding, og det var også en udfordring af få varerne fragtet.

Det var især i årene fra ca. 1920 og frem til begyndelsen af 1960`erne de små gartnerier trivedes. I løbet af 1960`erne blev konkurrencen fra supermarkeder for stor, og produktionen stoppede.

Det var et hårdt og slidsomt arbejde på markerne, og for at være klar til torvehandel begyndte arbejdsdagen meget tidligt.

De fleste af de markeder, hvor der blev dyrket grøntsager er i dag bebygget med parcelhuse. Det gælder f. eks Skrænten, hvor Høm Huse købte jord af Fuglsang og byggede en del huse i starten af 1070`erne.

Tilsvarende ejede Hans Sørensen bl.a. området, som i dag hedder Hasselvænget. Nogle af grundene blev solgt til RAFALU – Rasmussen, Falk og Lund.

Årene som gartner krævede hårdt og mange timers arbejde. Det økonomiske udbytte var svingende, men det gav en god indtægt at sælge jord til bebyggelse.

Stor tak til Olaf for endnu et rigtig godt foredrag.

 

olaf1.jpg