Barndom på landet: Helle Juhl

Barndom på landet: Erindringer fra efterkrigstidens Danmark.

D 22.09.2022 foredrag ved Helle Juhl, der fortalte ud fra sin bog med ovennævnte titel.

Forskellige kendte og “lidt kendte” personer var interviewet til bogen, og vi fik et indblik i deres erindringer fra efterkrigstidens Danmark, begyndende i 1945. På det tidspunkt var 1/5 del af befolkningen beskæftiget ved landbruget.

Carsten Knudsen (en del af De Nattergale) fortalte om familiebrugernes tid, da hestene var den foretrukne trækkraft. De boede flere generationer under samme tag, men han oplevede også, at der kom nyere tider, og skolemæssigt blev landbefolkningen ligestillet med bybefolkningen.

Vi hørte også om Arne Rolighed - tidligere sundhedsminister og administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse. F.eks. passede han som 16 årig selv en gård i et halvt årstid. Han fik det grønne bevis, men efter værnepligt og FN soldat på Cypern tog han på højskole og derefter et sporskifte.

Herefter fortsatte spændende fortællinger fra Bente Falk Svenssons liv som fiskedatter fra Tejn på Bornholm og derefter Bente Scavenius, der var opvokset på Klintholm Gods på Møn.

Aftenen sluttede Helle Juhl af med Arne Jeppesen - tidligere socialrådgiver- fra Gyndbjerg, som mange af os kender. Han var lærersøn fra Rom ved Lemvig og var fra et hjem med klaver. Da Arne var 14 år, blev forældrene forstanderpar på Fårevejle Sygeplejehøjskole, så familien måtte flytte. Arne spillede pigtrådsmusik, og som 16 årig kom han på Haslev Gymnasium.

Vi kunne nu alle gå hjem efter en hyggelig aften med spændende livshistorier, som mange af vores medlemmer kunne nikke genkendende til.

 

 

Lokalarkivet er åbent
torsdage kl. 15-17

 

Torvehandel og små gartnerier i Sdr. Bjert

Onsdag den 22. november 2023 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

Vi har bedt Olaf Jensen om at holde foredraget igen. Mange ting i foredraget er det samme som sidst, men der er også nye områder.

Når vi har bedt Olaf om at gentage sit foredrag, er det fordi, vi gerne vil optage det med billeder og lyd, så vi har det opbevaret for fremtiden.

Foredraget handler om nogle af de små gartnerier i Bjert. Olaf har snakket med mange mennesker og studeret forskellige kilder.  Alt dette har Olaf samlet til et stort og nuanceret billede af de små gartnerier i Bjert.

Da foredraget er en gentagelse, er der gratis entre.

 


 

Julemarked i Bjert Gamle Brugs

Lørdag den 25. og søndag den 26. november 2023

Der er tradition for julemarked i Bjert Gamle Brugs med mange forskellige boder. Lokalhistorisk Forening har også en stand, hvor vi gerne tager en snak med alle interesserede – både nuværende og kommende medlemmer. Vi har et udvalg af årsskrifter, kalendere og bøger, som vi præsenterer og sælger.