Torvehandel og små gartnerier i Bjert.

Den 26. oktober 2022 holdt Oluf Jensen endnu et foredrag. Ca. 65-70 forventningsfulde tilhørere mødte op for at høre Olaf fortælle om Torvehandel og små gartnerier i Bjert. De store forventninger blev rigeligt indfriet.  Med humor, engagement og mange historier fastholdt Olaf alle tilhørere i ca. 2,5 timer – godt gået.

 

olaf2.jpg

 

Olaf har brugt utallige timer på at skaffe præcise oplysninger og billeder af personer, bygninger mm.

Navne som Trane, Lund, Fuglsang og Sørensen gik igen. De dyrkede især grøntsager, frugter og bær. De fleste af produkterne blev solgt på torvemarkeder i Kolding, og det var også en udfordring af få varerne fragtet.

Det var især i årene fra ca. 1920 og frem til begyndelsen af 1960`erne de små gartnerier trivedes. I løbet af 1960`erne blev konkurrencen fra supermarkeder for stor, og produktionen stoppede.

Det var et hårdt og slidsomt arbejde på markerne, og for at være klar til torvehandel begyndte arbejdsdagen meget tidligt.

De fleste af de markeder, hvor der blev dyrket grøntsager er i dag bebygget med parcelhuse. Det gælder f. eks Skrænten, hvor Høm Huse købte jord af Fuglsang og byggede en del huse i starten af 1070`erne.

Tilsvarende ejede Hans Sørensen bl.a. området, som i dag hedder Hasselvænget. Nogle af grundene blev solgt til RAFALU – Rasmussen, Falk og Lund.

Årene som gartner krævede hårdt og mange timers arbejde. Det økonomiske udbytte var svingende, men det gav en god indtægt at sælge jord til bebyggelse.

Stor tak til Olaf for endnu et rigtig godt foredrag.

 

olaf1.jpg

 

 

Lokalarkivet er åbent
torsdage kl. 15-17

 

Torvehandel og små gartnerier i Sdr. Bjert

Onsdag den 22. november 2023 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

Vi har bedt Olaf Jensen om at holde foredraget igen. Mange ting i foredraget er det samme som sidst, men der er også nye områder.

Når vi har bedt Olaf om at gentage sit foredrag, er det fordi, vi gerne vil optage det med billeder og lyd, så vi har det opbevaret for fremtiden.

Foredraget handler om nogle af de små gartnerier i Bjert. Olaf har snakket med mange mennesker og studeret forskellige kilder.  Alt dette har Olaf samlet til et stort og nuanceret billede af de små gartnerier i Bjert.

Da foredraget er en gentagelse, er der gratis entre.

 


 

Julemarked i Bjert Gamle Brugs

Lørdag den 25. og søndag den 26. november 2023

Der er tradition for julemarked i Bjert Gamle Brugs med mange forskellige boder. Lokalhistorisk Forening har også en stand, hvor vi gerne tager en snak med alle interesserede – både nuværende og kommende medlemmer. Vi har et udvalg af årsskrifter, kalendere og bøger, som vi præsenterer og sælger.