Genforeningsmuseet

Besøg på Genforeningsmuseet

Leif Thomsen - yderst til venstre - guidede foreningens medlemmer rundt på Genforeningsmuseet. Derefter ses fra venstre Morten Bøge, foreningens nye formand, Hans Jørgen Pedersen og Steen Andersen.

Besøg på Genforeningsmuseet
I sin egenskab af ny formand havde Morten Bøge fornøjelsen at byde velkommen til foreningens sidste arrangement i sæsonen 2009-2010, da en pæn flok deltog i turen til Genforenings- og Grænsemuseet i Taps.Genforeningsbrønden
Her fik de en guidet rundvisning af tdl. skoleinspektør Leif Thomsen, som også er medlem af museets bestyrelse. Han startede med at give deltagerne et historisk tilbageblik på de mange fortrædeligheder, landsdelens befolkning måtte igennem i alle årene fra 1864 og frem til de stemte sig hjem til Danmark igen i 1920. 
Til sommer er 90 siden, kong Christian X foretog det historiske ridt på den hvide hest over den gamle landegrænse ved Frederikshøj syd for Taps. Den grænse som i 56 år havde skilt Sønderjylland fra Danmark. På det lille museum i Taps er de i fuld gang med at planlægge en stor genforeningsfest, som skal finde sted på 90-års dagen, den 10. juli. Samtidig markeres museets 15 års fødselsdag.
På rundvisningen fik deltagerne også fortællingen om den gamle Genforeningsbrønd - billedet til højre, en af de mange seværdigheder på museet. Brønden blev i sin tid håndsmedet af en fynsk smedemester og hans svend til minde om genforeningen. Det tog dem 14 måneder at lave den. I mange år stod brønden på Grand Hotel i Odense. I dag har den fået en fornem placering i Genforenings- og Grænsemuseet.

 

 

Lokalarkivet er åbent
torsdage kl. 15-17

 

Den 19. april 2023 kl 19.00

Byvandring i Bjert 

Vandringen begynder ved Bjert Kro og slutter med kaffe og kage i Bjert Gamle Brugs.