Fra mejeri til kulturhus

Sdr. Bjert Andelsmejeri 1938
Der er næsten trekvart århundrede mellem de to billeder af mejeriet i Sdr. Bjert. Den første mælk blev indvejet på andelsmejeriet i Sdr. Bjert den 5. juli 1887. Det store billede er fra 50 års jubilæet i 1937. Den 20. nov. 1958 stoppede driften, og andelshaverne blev delt mellem mejerierne i Kolding, Sdr. Stenderup og Vejstrup-Hejls. I 1963 blev mejeriselskabet ophævet på en generalforsamling den 5. april. Allerede to år forinden, juli 1961, var bygningerne blevet solgt til Borks Patenttavler, som brugte dem til produktion af skolemøbler. I 1972 skiftede bygningerne igen ejer og blev hjemsted for det nystartede Nordisk Papirforædling A/S, startet af dir. Beck fra det konkursramte C. Lumby i Skartved. Samtidig blev mejeri-skorstenen revet ned.
Billedet til højre viser mejeriet som det ser ud i dag. Den officielle titel på ejendommen er nu Mejeriet, Kulturhus Bjert, som drives af den selvejende institution Bjert-Hallen. I hovedbyningen er indrettet et stort lokale, som lejes ud til fester og møder, samt et par lejligheder.
Desuden rummer bygningerne Værestedet Mejeriet, som i 1Mejeriet Bjert Kulturhus995 blev etableret som et fritidstilbud til børn i alderen 10 - 14 år eller 4. til 7. klasse. Værestedet, som drives med tilskud fra kommunen,  er en afdeling af Bjert Idrætsforening. Værestedet har til huse i nyrenoverede lokaler, som bl.a. rummer hobbyværksted, bordtennislokale, musikrum, multirum (pool, film og karooke) samt en netcafe.
Netcafeen er indrettet i samarbejde med foreningen Skærmplanterne, som tilbyder efterlønnere og pensionister at lære om brugen af computer og internet. Andre lokaler bruges af landsbyens pensionistforeninger. 

Bjert kalenderen 2022

Kalenderen kan købes nu i Rema 1000, SHELL-tanken eller i Bjert Gl. Brugs. Kalenderen kigger med billeder, nærmere på Husmandssteder i Bjert Sogn. 

Prisen er kr. 50,00.

Bliv medlem og modtag indbydelser til arrangementer og foreningens årsskrift

OBS!
Husk at give foreningen besked når du får ny mailadresse. Hvis du fortsat ønsker at modtage nyhedsmail fra foreningen.

Lokalarkivet er åbent

torsdage kl. 15-17