Bjert Kalender 2013

Temaet i Bjert Kalender 2013 er håndværk og industri. Den nye årskalender, foreningens fjerde, blev præsenteret ved et åbent hus arrangement i Lokalarkivet lørdag den 10. november. En lille redaktion har udvalgt til 12 virksomheder, som alle præsenteres med  før og nu foto og en lille fortælling om virksomhedernes historie. En af virksomhederne er Sadelmagergården. Søren Jesper Andersen startede sammen med hustruen, Kirstine, Sadelmagergården i Bjertsadelmagerværksted i 1897. Tre år efter købte de aftægtshuset til gården Dalmandsminde, fik det omhyggeligt taget ned og genopført på adressen Vesterløkke 41. Billedet viser sadelmageren og to af hans medarbejdere foran huset, som det så ud først i 1900-tallet.  Forretningen var startet med fremstilling af sadler og seletøj til heste. Senere blev der produceret og repareret sejl til selvbindere. Søren Jesper Andersen døde i 1942, og forretningen blev videreført af sønnen Georg Andersen, der ellers året før havde startet sadelmager- og møbelpolstrerværksted i Sdr. Stenderup. Sideløbende etablerede Georg Andersen i 1957 vognmandsfirma, det senere Bjert Busser, som i 2001 rykkede vognparken til en adresse i Kolding. I 1964 kom tredje generation ind i firmaet, Søren Erik Andersen, der også var uddannet møbelpolstrer. Den del af virksomheden er siden afviklet. Allerede i 1972 etablerede Søren Erik Andersen sammen med hustruen Anne-Grethe og sideløbende med værkstedet en begravelsesforretning, som de overtog efter karetmager Mads Schousboe.
Arkivet har et lille restoplag, som kan købes ved henvendelse til arkivet. Prisen er nu 25 kr.

 

 

Lokalarkivet er åbent
torsdage kl. 15-17

 

Torvehandel og små gartnerier i Sdr. Bjert

Onsdag den 22. november 2023 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

Vi har bedt Olaf Jensen om at holde foredraget igen. Mange ting i foredraget er det samme som sidst, men der er også nye områder.

Når vi har bedt Olaf om at gentage sit foredrag, er det fordi, vi gerne vil optage det med billeder og lyd, så vi har det opbevaret for fremtiden.

Foredraget handler om nogle af de små gartnerier i Bjert. Olaf har snakket med mange mennesker og studeret forskellige kilder.  Alt dette har Olaf samlet til et stort og nuanceret billede af de små gartnerier i Bjert.

Da foredraget er en gentagelse, er der gratis entre.

 


 

Julemarked i Bjert Gamle Brugs

Lørdag den 25. og søndag den 26. november 2023

Der er tradition for julemarked i Bjert Gamle Brugs med mange forskellige boder. Lokalhistorisk Forening har også en stand, hvor vi gerne tager en snak med alle interesserede – både nuværende og kommende medlemmer. Vi har et udvalg af årsskrifter, kalendere og bøger, som vi præsenterer og sælger.