Fra mejeri til kulturhus

Sdr. Bjert Andelsmejeri 1938
Der er næsten trekvart århundrede mellem de to billeder af mejeriet i Sdr. Bjert. Den første mælk blev indvejet på andelsmejeriet i Sdr. Bjert den 5. juli 1887. Det store billede er fra 50 års jubilæet i 1937. Den 20. nov. 1958 stoppede driften, og andelshaverne blev delt mellem mejerierne i Kolding, Sdr. Stenderup og Vejstrup-Hejls. I 1963 blev mejeriselskabet ophævet på en generalforsamling den 5. april. Allerede to år forinden, juli 1961, var bygningerne blevet solgt til Borks Patenttavler, som brugte dem til produktion af skolemøbler. I 1972 skiftede bygningerne igen ejer og blev hjemsted for det nystartede Nordisk Papirforædling A/S, startet af dir. Beck fra det konkursramte C. Lumby i Skartved. Samtidig blev mejeri-skorstenen revet ned.
Billedet til højre viser mejeriet som det ser ud i dag. Den officielle titel på ejendommen er nu Mejeriet, Kulturhus Bjert, som drives af den selvejende institution Bjert-Hallen. I hovedbyningen er indrettet et stort lokale, som lejes ud til fester og møder, samt et par lejligheder.
Desuden rummer bygningerne Værestedet Mejeriet, som i 1Mejeriet Bjert Kulturhus995 blev etableret som et fritidstilbud til børn i alderen 10 - 14 år eller 4. til 7. klasse. Værestedet, som drives med tilskud fra kommunen,  er en afdeling af Bjert Idrætsforening. Værestedet har til huse i nyrenoverede lokaler, som bl.a. rummer hobbyværksted, bordtennislokale, musikrum, multirum (pool, film og karooke) samt en netcafe.
Netcafeen er indrettet i samarbejde med foreningen Skærmplanterne, som tilbyder efterlønnere og pensionister at lære om brugen af computer og internet. Andre lokaler bruges af landsbyens pensionistforeninger. 

 

 

Lokalarkivet er åbent
torsdage kl. 15-17

 

Torvehandel og små gartnerier i Sdr. Bjert

Onsdag den 22. november 2023 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

Vi har bedt Olaf Jensen om at holde foredraget igen. Mange ting i foredraget er det samme som sidst, men der er også nye områder.

Når vi har bedt Olaf om at gentage sit foredrag, er det fordi, vi gerne vil optage det med billeder og lyd, så vi har det opbevaret for fremtiden.

Foredraget handler om nogle af de små gartnerier i Bjert. Olaf har snakket med mange mennesker og studeret forskellige kilder.  Alt dette har Olaf samlet til et stort og nuanceret billede af de små gartnerier i Bjert.

Da foredraget er en gentagelse, er der gratis entre.

 


 

Julemarked i Bjert Gamle Brugs

Lørdag den 25. og søndag den 26. november 2023

Der er tradition for julemarked i Bjert Gamle Brugs med mange forskellige boder. Lokalhistorisk Forening har også en stand, hvor vi gerne tager en snak med alle interesserede – både nuværende og kommende medlemmer. Vi har et udvalg af årsskrifter, kalendere og bøger, som vi præsenterer og sælger.