Ung forening

Lokalhistorisk Forening for Sønder Bjært Sogn er stadigvæk en ung forening i lokalhistorisk sammenhæng.
Nogle initiativrige og lokalhistorisk interesserede borgere fik i efteråret 2006 nys om, at arvingerne efter Ejner Dall gerne så, at hans enorme samling af fotos, plancher og avisudklip om Bjert, indsamlet gennem en menneskealder, blev bevaret for eftertiden. F. eks. ved at lade de historisk værdifulde materialer overgå til en lokalhistorisk forening eller arkiv.
En initiativgruppe tog derfor fat på planlægning af etablering af en lokalhistorisk forening i Bjert med tilhørende arkiv. Det var nødvendigt, hvis Ejner Dalls samlinger skulle blive i lokalområdet. Gruppen bestod af Knud Vibe Andreasen, Hans Jørgen Pedersen, Finn Illum, Lars Thiesen, Georg Unna og to medlemmer af familien Dall, Sonja Dall og Erik Larsen.
Torsdag den 26. april 2007 var foreningen så en kendsgerning efter en velbesøgt stiftende generalforsamling i skolens aula.
Foreningen dækker det gamle Sønder Bjært Sogn, som indtil kommunalreformen i 1970 også var lig med Sønder Bjært Kommune.
I sit første leveår havde foreningen til huse i et lokale på første sal i det gamle menighedshus, velvidende at det var en midlertidig løsning, da huset skulle sælges, når det nye sognehus stod færdigt.
Med velvillig indstilling både fra den lokale ledelse på Plejecenter Egebo og fra forvaltningen på Rådhuset i Kolding, har foreningen nu indrettet sig med lokalarkiv i et godt lokale i kælderen under plejecentret.
Foreningens adresse er: Vesterløkke 10 kld., 6091 Bjert.

Formål
Foreningens formål er at drive et lokalhistorisk arkiv for det gamle Sønder Bjært Sogn. Arkivet indsamler, registrerer og bevarer billeder, billed- og lydoptagelser, tekstdata og andre data med tilknytning til borgere, foreninger, virksomheder og institutioner i fortid og nutid. Arkivet stiller det indsamlede materiale til rådighed for offentligheden efter de gældende regler for tilgængelighed. Gennem f. eks. foredrag og publikationer er det arkivets opgave at fremme kendskabet til lokalhistorien. Det indsamlede materiale betragtes som offentlig eje.

Lokalarkivet er åben alle torsdage kl. 15.00-17.00

Lokalarkivet er åbent
torsdage kl. 15-17

Undtagen når skolerne har fridage.

Staldgården Gestapos hovedkvarter i Syd- og Sønderjylland

Onsdag den 2. april 2025 kl. 16.00 – 18.00 Staldgården 1, Kolding

Bemærk – det er om eftermiddagen, og vi mødes ved Staldgården

Besøget vil omfatte følgende:

  • En guide præsenterer udstillingen ”1943 – Gestapo kommer.” Der fokuserer på personlige fortællinger fra de modstands- og Gestapos folk, der havde deres gang på Staldgården.
  •  
  • Zelle II er fuldstændigt uberørt siden krigen sluttede, og man kan stadig se navnene, som modstandsfolkene ridsede ind i væggen. Vi vil opleve en af de digitale fortællinger om de personer, der var i cellen og på Staldgården under besættelsen.
  •  
  • ”Forhøret” er baseret på erindringer fra nogle af de modstandsfolk, der var i forhør hos Gestapo på Staldgården. Forhøret er indrettet i det lokale, hvor Gestapo havde deres kontor.
  •  
  • Som afslutning på besøget vil kulturarvschef Steen Lunbye fortælle om Museum Kolding og visionerne for Staldgården for de næste 5 – 10 år
  • .

Da der er begrænset antal pladser til dette arrangement i alt 40 personer opfordrer vi, at I reserverer billetter til dette arrangement ved at sende os en mail til lokalhistorisk@bjert.dk. Hvis I ikke har mulighed for at sende en mail, kan I aflægge os et besøg eller ringe til arkivet i åbningstiden torsdage kl. 15 – 17 på tlf. 75526091.

Kun for medlemmer!

Sidste tilmelding for arrangementet er tirsdag den 25. marts 2025.

I betaler for billetter ved Staldgården 1. Pris 40,00 kr. for medlemmer.

Håber det har vakt din/jeres interesse.

På gensyn!

 
 
 

CountVisits Plugin:
One or both data files missing or empty