Login

Side administration.

Venligst indtast password.

!!! JavaScript og Cookies skal være aktiveret !!!
User (optional):

Password:


Fra skole til produktionsvirksomhed og virksomheden Tresus betydning for lokalsamfundet

Onsdag d. 17. november 2021

I aften var vi til et foredrag på skolen, hvor også en del yngre mennesker var dukket op. Det var familier og tidligere og nuværende medarbejdere på Tresu.
I løbet af aftenen fik vi en buket af gode og spændende beretninger om den historie, de gamle bygninger på Eegsvej rummer.

I alt var der ca. 65 personer, der først hørte Kathrine Føns Schultz fortælle om sin skolegang på Agtrup Skole fra 1944.
Hun fortalte om skolens historie, hvad de blev undervist i på forskellige klassetrin – et skoleår bl.a. alfabet, stavning og klokkeslæt. Salmevers var en selvfølge.
Hendes historiske beretning var krydret med små, sjove anekdoter om oplevelser med klassekammerater og lærere.

Kathrine Føns

 Efter dette foredrag fortsatte Finn Jensen (fra lærling på Sumas til medstifter af Tresu). Han fortalte, hvordan det gik til, at Sundby Maskinfabrik (ejere Egon Olesen og en kompagnon) købte Agtrup Gamle Skole i 1963 og startede Sumas. Kompagnonen ville ikke med herover, så de delte sig, og Egon Olesen blev eneejer af Sumas.

Finn fortalte om starten og sjove historier om Egon Olesens mange gode ideer.
Sidst i 70erne var der nogle projekter, der slog fejl. Det førte til betalingsstandsning d. 16. februar 1981.
Kuratoren foreslog Johannes Berger (administrerende direktør), Bygum (værkfører i smedjen) og Finn Jensen (værkfører i maskinværkstedet) at købe resterne. De accepterede tilbuddet og startede op med 20 mænd. De var heldige, at mange havde brug for deres hjælp.
Finn redegjorde for udviklingen af Tresu fra en langsom start til en stor produktionsvirksomhed og i 2010 salget af Tresu til Erhvervs Invest.

 Finn Jensen

Herefter fortalte Bent Christensen sjove historier om tiden på Sumas/Tresu. Han startede som lærling i 1970 og fulgte med over i Tresu.
For Bent blev det til mere end 40 års arbejdsliv på produktionsvirksomheden i Agtrup Gamle Skole.
HP Jørgensen (fagforeningsformand) sluttede af med at fortælle om Tresus betydning for lokalsamfundet, og hvordan fabrikken var kendt for at udvise et stort socialt engagement, hvilket betød, at ledelsen altid var klar til at ansætte folk, som havde forskellige udfordringer. På denne måde blev mange hjulpet videre til et godt liv.
Det var en dejlig aften med spændende oplysninger og historier om Agtrup Gamle Skole.

 Bent Christensen

 

 

 

Lokalarkivet er åbent
torsdage kl. 15-17

 

Kommende arrangementer:

 

 

Med Ib Doctor på tur gennem Sdr. Stenderups historie

Onsdag den 20. marts 2024 kl. 19.00 på Sdr. Bjert Centralskole

Med Ib Doctor, som fortæller, kommer vi en tur rundt i det gamle Sdr. Strenderup med fortællingen om branden i 1807 – fortællingen om Else Sofie Bech fra sognets største gård - hun blev 101 år, og som simpel bondekone oplevede sit barnebarn Hans Bech blive kongelig balletdanser. Endvidere vil Ib fortælle om skoleleder Niels Peter Hansen Berg, der var leder af Sdr. Stenderup Skole fra 1865 til 1920 - og om den triste skæbne der overgik familien Grøn, da to af deres drenge druknede ved Gl. Ålbo.

Entre inkl. kaffe/kage

Medlemmer 40 kr. pr person

Ikke medlem 60 kr. pr person