Mere end 70 medlemmer og andre interesserede havde fundet vej til aulaen på Sdr. Bjert Centralskole, torsdag d. 24. januar, for at høre Jan Hollænder fortælle om familiefirmaet igennem mere end 100 år.
En særdeles veloplagt Jan Hollænder fortalte om oldefaren, Ludvig August Hollænder, der var født i Tyskland i 1842. Som 17 årig kom han til Kolding og fik arbejde på forskellige teglværker i Koldingområdet. 
Jan fortalte medlevende om sin virksomme oldefar, der anlagde sit eget teglværk i Kolding i 1874 og desuden var bygherre. Han lod opføre hele den ene side af den vej, der senere blev opkaldt efter ham – Hollændervej. Til sig selv og sin familie byggede han en stor villa på 400 m2 – Ludvigslyst.
Mange bygninger i Kolding og omegn er bygget af sten fra Hollænders teglværk bl.a.: Mejeriet i Sdr. Bjert, Skartvedgård, Kolding Sygehus (det gamle), Slotsmøllen, Kolding Tekniske Skole (Nu Realskolen), Nr. Bjert Kirke, Domhuset, Arresten, Kristkirken, Sct. Michaels Kirke og Solgården.
Senere overtog Jans farfar (Ludvig Marius Hollænder) ledelsen af teglværket. Han var også en driftig herre, der stod som bygherre for mange store, smukke villaer i Ålykkekvarteret.
Fra 1950 blev leret hentet i Skartved, og i 1956 byggedes et maskinhus og en tørrelade i Skartved på proprietær Linds jord – dog var det kun et anneks til teglværket i Domhusgade. 
Nu var Jans far, Sophus Hollænder og hans bror Kaj, ledere af et aktieselskab (de var 5 brødre). 1973 blev grunden i Domhusgade solgt, nyt anlæg blev bygget i Skartved, og her fortsatte hele produktionen.
Jan nåede selv at være ansat i virksomheden nogle år, men desværre måtte teglværket lukke i 1980. Lukningen skyldtes oliekrisen, stagnation i byggeriet og overproduktion af mursten fra for mange teglværker.
Jan fortalte med lune og stolthed om sine forfædres bedrifter, og han krydrede sin fine fortælling med små, sjove anekdoter fra sin opvækst i miljøet omkring teglværket. Efter en rigtig god aften, hvor vi fik stor viden om en af de tidligere, driftige virksomheder i Sdr. Bjert, kunne vi gå veloplyste hjem.

 

Lokalarkivet er åbent
torsdage kl. 15-17

Undtagen når skolerne har fridage.

Staldgården Gestapos hovedkvarter i Syd- og Sønderjylland

Onsdag den 2. april 2025 kl. 16.00 – 18.00 Staldgården 1, Kolding

Bemærk – det er om eftermiddagen, og vi mødes ved Staldgården

Besøget vil omfatte følgende:

  • En guide præsenterer udstillingen ”1943 – Gestapo kommer.” Der fokuserer på personlige fortællinger fra de modstands- og Gestapos folk, der havde deres gang på Staldgården.
  •  
  • Zelle II er fuldstændigt uberørt siden krigen sluttede, og man kan stadig se navnene, som modstandsfolkene ridsede ind i væggen. Vi vil opleve en af de digitale fortællinger om de personer, der var i cellen og på Staldgården under besættelsen.
  •  
  • ”Forhøret” er baseret på erindringer fra nogle af de modstandsfolk, der var i forhør hos Gestapo på Staldgården. Forhøret er indrettet i det lokale, hvor Gestapo havde deres kontor.
  •  
  • Som afslutning på besøget vil kulturarvschef Steen Lunbye fortælle om Museum Kolding og visionerne for Staldgården for de næste 5 – 10 år
  • .

Da der er begrænset antal pladser til dette arrangement i alt 40 personer opfordrer vi, at I reserverer billetter til dette arrangement ved at sende os en mail til lokalhistorisk@bjert.dk. Hvis I ikke har mulighed for at sende en mail, kan I aflægge os et besøg eller ringe til arkivet i åbningstiden torsdage kl. 15 – 17 på tlf. 75526091.

Kun for medlemmer!

Sidste tilmelding for arrangementet er tirsdag den 25. marts 2025.

I betaler for billetter ved Staldgården 1. Pris 40,00 kr. for medlemmer.

Håber det har vakt din/jeres interesse.

På gensyn!

 
 
 

CountVisits Plugin:
One or both data files missing or empty